Altın
ONS ALTIN 2233.28 $ +0.00% (+0.00) GRAM ALTIN 2.00 tl 1.72% ÇEYREK ALTIN 3.25 tl 1.72% REŞAT ALTIN 13.16 1.72% Dolar 32.3792 0.21% Euro 35.0410 -0.27%

Döviz ve Tahvil Piyasaları

altın

€/$ paritesi dün yapılan 10 yıllık Alman tahvil ihalesine çok düşük bir talep gelmesi ile sert şekilde geriledi. İhaleye düşük talep gelmesinin önemi şu: Alman tahvilleri AB içindeki güvenli liman olarak görülüyor. Ancak yatırımcıların, Almanya’nın da artık sorunlardan muaf olmadığına karar vermeleri ile bu algılama yara aldı. Yani Avrupa’da çözümsüzlük sürdükçe “kurşun geçirmez” bir ekonomiye sahip olduğu düşünülen Almanya da etkilenecek.

- Bir Alman gazetesinde çıkan haberde ise hükümetin ortak eurobond ihracı konusundaki olumsuz tavrını yumuşatmaya başladığından bahsediliyor. Bir süredir bu konuda bir çok haber/söylenti çıkıyor, ancak hemen ardından bunlar Merkel tarafından kesin bir dille reddediliyor. Bu yüzden haberin etkisinin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz.

- Dün açıklanan ABD verileri ise ekonominin gidişatı hakkındaki karamsarlığın azalmasına yol açtı. Bugün ABD’de Şükran Günü nedeniyle piyasaların kapalı olması paritede sert bir trend değişikliği görmemizi engelleyecektir.

- Yaşanan düşüşün ardından EUR’da kısa vadede yukarı yönlü bir tepki bekliyoruz. Bu nedenle destek seviyelerinde EUR-short pozisyonların kapatılmasını öneriyoruz. Parite için destekler 1.3310-1.3240, dirençler ise 1.3420-1.3480 seviyeleridir.

- Yurtiçi döviz piyasasında özellikle yabancı kaynaklı döviz talebi sürüyor. Ancak TL’deki değer kaybına rağmen TCMB’nin izlemede kalmasının iki nedeni olduğunu düşünüyoruz:

- TCMB TL likiditesini daha da kısacak ve gecelik repo oranı %12.5 seviyesine çıkacak. TCMB bunun TL talebini artıracağını ve dövize satış getireceğini düşünüyor olabilir. Bu TL’nin cazibesini artırsa bile çıkışları engellemeye yetmeyecektir.

- TCMB doğrudan müdahale için fırsat kolluyor olabilir. Böylece TCMB yerli yatırımcıya güçlü bir mesaj vermiş olacak. TCMB’nin daha önce döviz sepetinin 2.20’yi aşması ile müdahaleye başladığını ve şu anda sepetin 2.18 civarında olduğunu da belirtelim.

- Özetlersek, dış gelişmeler TL’de değer kaybını haklı çıkarıyor. Ancak TCMB uygulamalarının yarattığı belirsizlik nedeniyle mevcut seviyelerde yapılacak alımların çok riskli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de mevcut seviyelerde kademeli olarak döviz pozisyonlarının azaltılması önerimizi koruyoruz.

- Tahvil piyasasında bir süredir olduğu gibi sıkışık TL’nin etkisinde bir seyir görülürken, TCMB PPK kararları ise beklendiği üzere piyasa üzerinde bir etki yaratmadı. Ancak TL’deki değer kaybına rağmen TCMB’nin kur cephesinde herhangi bir adım atmamış olması sıkılaştırmanın artarak devam edeceğini gösteriyor. Bugün repo ihalesi düzenlenememiş olması da bu beklentimizi destekliyor. Bu da tahvil piyasası için faiz yükselişi anlamına gelecek. Her ne kadar arz tarafında yılsonuna kadar ciddi bir rahatlama olacaksa da, bu ortamda faiz üzerinde olumlu bir etki yaratması zor. Kısa vadede gösterge tahvil faizinde %10.5-11.0 aralığındaki dalgalanmanın sürmesini bekliyoruz. 12 aya kadar olan vadeleri mevduata göre cazip bulmaya devam ediyor ve alım önerimizi koruyoruz.

- Eurobond piyasasında Avrupa kaygılarına bağlı olarak CDS’lerdeki yükselişin sürmesi ile fiyatlarda düşüş de sürüyor. Ancak Türk eurobondlarının cazip seviyelere gelmiş olması nedeniyle alımların artacağını tahmin ediyoruz. Bu beklentimiz çerçevesinde 2030 ve daha uzun vadeli eurobondlarda alış öneriyoruz. Mevduata alternatif arayan yatırımcılara ise 2016-2022 arası vadelerde alım önerimizi koruyoruz.